tiistai 19. tammikuuta 2016

#139. Ensimmäistä kertaa estekisoihin?

Tätä aihetta on käsitelty jo aika laajasti Suomen Estekanien sivuilla, mutta ajattelin nyt kuitenkin kirjoittaa oman versioni samasta aiheesta. :D

Ensin kisoihin täytyy tietysti ilmoittautua. Siihen liittyen ohjeet löytyvät täältä. Yleensä kisat alkavat 10:00 ja paikalla ovat jo vastuuhenkilöt, esteet ja tuomarit. He rakentavat radan valmiiksi ja kiinnittävät lähtölistan sopivaan paikkaan. Sen olinpaikkaa voit kysyä esimerkiksi tuomarilta. Sieltä sitten voi katsoa, monesko kanisi on, eli monentenako se hyppii.
Radan läheisyydessä on lämmittelyrata, jossa voi lämmitellä. Tuomari kutsuu kanin nimen perusteella lämmittelemään ja lämmittelyaikaa on niin kauan, kunnes tuomari kertoo seuraavan lämmittelijän. Sitten on mentävä valmistautumaan ja odottamaan, että vielä yksi kani hyppii radan ensin. Valmistautuessa ollaan radan alkupään lähistöllä niin, että siitä pääsee helposti lähtöesteelle. Tuomari kutsuu kanin nimen perusteella seuraavan kanin. Lähtöesteen saa kuitenkin ylittää vasta, kun tuomari on sanonut: Ole hyvä.

Radalla ei tarvitse kiiruhtaa, vaan kani voi edetä kaikessa rauhassa. Radan loputtua tuomari sanoo vielä, montako virhettä tuli. Kierroksen loppuun voitkin tehdä vaikka ystävyyttä muiden kani-ihmisten kanssa! Ja korjata tietenkin esteitä.
Arvosteluluokan ollessa A, kani hyppii samalla tavalla saman radan uudestaan. Luokan päätyttyä alkaa seuraava luokka. Esteiden korottamisessa voi auttaa, yleensä apu kelpaa. ;)

Luokkien loputtua esteiden siivoamisessa, ja muussakin siivoamisessa, saa taas auttaa. Apu on aina tervetullutta. Päivän lopuksi on vielä palkintojenjako. Palkintojenjaot voivat olla myös luokkien päätyttyä, mutta useimmiten ne ovat vasta päivän päätteeksi kaikki.

Siispä kaikki uudetkin vain rohkeasti mukaan, tämä on oikein mukava harrastus!! :)

4 kommenttia:

 1. Hyödyllinen postaus. Voisitko selittää vähän tarkemmin luokista, kun en ole vieläkään ymmärtänyt :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voin selittää vaikka tähän. :)

   Eli kanit aloittavat aina helpoista luokista ja luokkatyyppejä on kaksi, mutkarata ja suorarata. Kun kani on päässyt kolme kertaa helpon suoran yhdellä virheellä tai puhtaasti, voi kani siirtyä kisaamaan keskivaikeaa suoraa. Samoin mutkaratojen kanssa. Tällöin ei myöskään saa enää kisata helpoissa luokissa, paitsi jos ilmoittaudut ulkopuoliseksi, tällöin et voi saada palkintoja tai klassauksia.

   Kun kani on kv-tasoisilla radoilla, pitää sen päästä neljä kertaa yhdellä virheellä tai puhtaasti rata, ja kerätä näin ollen neljä klassauspistettä. Sen jälkeen se voi siirtyä kisaamaan vaikeaa eikä kv:ta saa enää kisata. Vaikeasta siirrytään samoin eliittiin. Eliitti on vaikein, eli sieltä ei voi enää kerätä kuin sertejä, jotka tulevat luokan voitosta. Sertejä keräämällä voi saavuttaa myös erilaisia titteleitä kanin nimen eteen.

   Luokkina toimivat myös pituus- ja korkeushyppy, joista voin myös kirjoittaa jonkun verran, mikäli haluat tietää. :)

   Poista